VEH: Hypotheek met maatwerk nog nauwelijks mogelijk

0
VEH: Hypotheek met maatwerk nog nauwelijks mogelijk
VEH: Hypotheek met maatwerk nog nauwelijks mogelijk

VEH: Hypotheek met maatwerk nog nauwelijks mogelijk

Grootste kans op maatwerk bij banken

Amersfoort, 13 maart 2018 – Slechts 10 van de 23 door Vereniging Eigen Huis onderzochte geldverstrekkers bieden hun klanten actief maatwerk hypotheek oplossingen aan. Opvallend genoeg zijn dit vooral banken. Verzekeraars en nieuwe geldverstrekkers op de hypotheekmarkt laten het veelal bewust afweten om maatwerkhypotheken aan te bieden. Hierdoor kunnen veel mensen die niet in een standaard profiel passen daar ook geen hypotheek afsluiten.

Nog steeds te weinig maatwerkhypotheken

Vereniging Eigen Huis onderzocht of geldverstrekkers als banken, verzekeraars en nieuwkomers op de hypotheekmarkt gebruik maken van de mogelijkheden om verantwoord maatwerk aan te bieden. Medio vorig jaar heeft het Platform Maatwerk voor hypotheekverstrekking* hiervoor een aantal oplossingen aangedragen. ‘Bij veel geldverstrekkers ontbreekt het nog steeds aan concrete en voorspelbare invulling van maatwerk. Daardoor is de kans groot dat klanten met een afwijkend profiel bot vangen als zij een hypotheek aanvragen om een huis te kunnen kopen’, aldus Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Nauwelijks maatwerk voor senioren en starters

Met name voor senioren en koopstarters lopen tegen belemmeringen aan door gebrek aan maatwerk. Zij krijgen geen passende hypotheek, terwijl dat in hun financiële situatie vaak wel verantwoord is. Bij senioren gaat het bijvoorbeeld om huiseigenaren die verhuizen naar een woning met lagere hypotheeklasten of om mensen die eerder stoppen met werken, waardoor een AOW-gat ontstaat. Ook als voldoende eigen middelen aanwezig zijn, kan geen nieuwe hypotheek worden afgesloten.

Bij koopstarters gaat het vaak om de beoordeling van flexibele arbeidscontracten en het bestendig inkomen.

Nieuwkomers willen alleen standaardhypotheken verstrekken

Uit het onderzoek blijkt dat een vijftal geldverstrekkers (Argenta, BijBouwe, Merius, Moneyou en vooralsnog NIBC) geen hypotheken aanbiedt aan mensen die niet aan de standaard inkomensnormen voldoen. Een van deze partijen zegt daarover: ‘Wij willen de kosten laag houden met aantrekkelijke productvoorwaarden en een scherpe rente, in combinatie met een snel, voorspelbaar en zoveel mogelijk geautomatiseerd acceptieproces’.

Een achttal geldverstrekkers (ASR, Lloyds Bank, Aegon, Centraal Beheer, Venn Hypotheken, Delta Lloyd, Woonfonds en vooralsnog MUNT) neemt geen voorwaarden op voor maatwerk in het kredietbeleid. Maatwerk is alleen mogelijk als een aanvraag tijdens het acceptatieproces toch niet blijkt te passen binnen de reguliere normen.

Maatwerkinformatie kan veel beter

Tien hypotheekaanbieders bieden wel maatwerkhypotheken aan, maar de informatie die zij daarover verstrekken is vaak vaag en weinig concreet, vindt Vereniging Eigen Huis. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan daarmee niet vaststellen of de aanvraag die hij voor een klant doet ook kans van slagen heeft. Door deze onzekerheid zullen adviseurs klanten niet kunnen helpen, of hen onnodig op kosten jagen als de aanvraag met verschillende hypotheekaanbieders moet worden besproken.

ING is een positieve uitzondering en biedt een concreet kader voor maatwerk. Als er bij de klant bijvoorbeeld sprake is van een inkomensterugval voor de pensioendatum van maximaal vier jaar, dan kan deze periode worden overbrugd met eigen vermogen. Veel andere hypotheekaanbieders willen in dit scenario alleen het inkomen, en niet het vermogen van de klant meerekenen.

* Platform Maatwerk: om belemmeringen bij hypotheekverstrekking weg te nemen is vorig jaar door de toenmalig Minister voor Wonen en Rijksdienst het Platform Maatwerk opgestart. Aan het platform namen diverse banken en verzekeraars, hypotheekadviseurs, de NVB, het VvV, het Nibud, de Vereniging Eigen Huis, het Waarborgfonds Eigen Woningen en de AFM deel.

GGN versterkt marktpositie door overname Invoned

0
GGN versterkt marktpositie door overname Invoned
GGN versterkt marktpositie door overname Invoned

GGN maakt vandaag de overname van Invoned bekend en zet hiermee een grote stap om haar marktpositie verder te verstevigen.

Door naast het bestaande productaanbod ook de markt van belastingvorderingen verder te betreden, zoekt GGN de verbreding. Met de landelijke dekking die GGN met haar deurwaardersnetwerk biedt en de efficiënte processen die Invoned heeft voor het behandelen van belastingvorderingen, wordt een unieke combinatie gecreëerd.

GGN en Invoned: unieke en sterke combinatie

Martin van Loon, CEO GGN: ‘Met deze overname zetten wij een belangrijke stap in het verder versterken van onze positie als marktleider in de markt van incasso- en deurwaardersdiensten. Invoned is de nummer 2 in de wereld van belastingvorderingen en is dé invorderingsexpert van Nederland. Door het bundelen van krachten creëren we een unieke combinatie: Invoned met een bestaande marktpositie en bewezen dienstverlening in fiscale vorderingen en GGN met een landelijk solide basis. Dat biedt perspectief voor verdere groei.’

John Scholten, directeur Invoned: ‘Invoned heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Daarbij is de behoefte ontstaan aan een stevige partner, om zo te kunnen blijven voldoen aan de toenemende en meer gespecialiseerde vraag naar invorderings-en incassowerkzaamheden. Door het samengaan met GGN ontstaat er een perfecte landelijke dekking van deurwaarders en komt een organisatie tot stand die, in de lokale belastingwereld, in staat én wettelijk bevoegd is alle voorkomende invorderings-en incassowerkzaamheden uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld de invordering van alle voorkomende lokale belastingen, terugvordering én verhaal ingevolge de Participatiewet en de WMO, alsmede de incasso van overige private vorderingen in het publieke domein. Dé basis voor een sterke marktpositie.’

Sociaal én financieel rendement

Het bundelen van de krachten gaat GGN ook helpen bij haar missie om meer mens-verantwoord te incasseren. Afgelopen anderhalf jaar is daar al een belangrijk verschil gemaakt. Onder meer door verdere digitalisering en automatisering, waarbij krachtige technieken als Artificial Intelligence, datadriven denken en datamining in combinatie met de ‘menselijke maat’ zorgen voor een hoger sociaal en financieel rendement. Natuurlijk is financieel rendement voor klanten belangrijk, maar gelukkig wensen zij ook steeds vaker een mens- en debiteurgerichte aanpak. Dat betekent zoveel mogelijk op maat én met oprechte aandacht. Want aandacht loont.

Over GGN

Met 14 eigen incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoren verspreid over het land en 1.000 medewerkers, onder wie 100 gerechtsdeurwaarders, 400 incassospecialisten en 35 juristen, is GGN de grootste gerechtsdeurwaarder- en incasso organisatie van Nederland. De marktleider loopt voorop als het gaat om innovaties en digitalisering.

GGN biedt organisaties alle diensten die nodig zijn om rekeningen betaald te krijgen. Van acceptatie, facturatie, debiteurenbeheer tot en met minnelijke en gerechtelijke incasso. Bij alles wat we doen maken we effectief gebruik van kennis van debiteuren en hun betaalgedrag waarbij sociaal en financieel rendement samenkomen. GGN, aandacht loont.

We.Stream lanceert veilige mobiele WiFi-hotspot tijdens CES 2018

0
We.Stream lanceert veilige mobiele WiFi-hotspot tijdens CES 2018
We.Stream lanceert veilige mobiele WiFi-hotspot tijdens CES 2018

Mobiele data-aanbieder Mondicon lanceert op 9 januari 2018 tijdens ‘s werelds grootste techbeurs CES in Las Vegas een nieuw product: We.Stream.

We.Stream is een veilige mobiele WiFi-hotspot, voorzien van ingebouwde Cloud-SIM technologie. Hierdoor kunnen gebruikers veilig en onbeperkt internetten in meer dan 100 landen wereldwijd (waaronder China, Verenigde Staten, Australië en Europa).

We.Stream is dankzij het innovatieve karakter geselecteerd om deel uit te maken van de Nederlandse StartupDelta delegatie onder leiding van Prins Constantijn. Het Holland Paviljoen neemt een prominente plek in op Eureka Park, de plek waar tijdens CES de laatste innovaties en technologieën worden gepresenteerd.

Jurgen ter Hoeve (CCO) vertelt meer over het te lanceren product: “We.Stream richt zich op intercontinentale reizigers, multinationals en resellers. Het gebruik van internet op een smartphone, tablet of laptop in andere continenten, is door de hoge roamingkosten meestal erg duur. Veel mensen maken daarom in het buitenland gebruik van publieke WiFi-hotspots. Maar het verbinden met publieke WiFi-netwerken is zeer riskant. Ze worden vaak door hackers gebruikt om informatie te onderscheppen. We.Stream biedt hiervoor de oplossing. Reizigers hebben met We.Stream altijd en overal een eigen veilige en betaalbare WiFi-hotspot op zak.”

Ingebouwde security-laag en gebruik van eigen simkaarten

We.Stream is voorzien van een ingebouwde security-oplossing, waardoor zakelijke gebruikers overal ter wereld veilig kunnen internetten. Joachim de Wild (CTO) licht dit aspect verder toe: “Met de mogelijkheid om directe peer-to-peer VPN tunnels vanaf de We.Stream op te zetten, wekken we momenteel veel interesse bij grote multinationals. Zij krijgen met onze oplossing letterlijk alle tools in handen om een veilige tunnel op te bouwen tussen het apparaat en het eigen corporate netwerk. Hierdoor fungeert We.Stream als een veilige hub waarmee medewerkers op iedere plek ter wereld kunnen connecteren met het bedrijfsnetwerk en het internet.”

Het device heeft de afmeting van een smartphone en een accu die tot 15 uur mee gaat. We.Stream kan tevens als powerbank fungeren zodat smartphones en tablets veilig kunnen worden opgeladen. Daarnaast biedt de mobiele WiFi hotspot twee vrije SIM-slots voor fysieke simkaarten. Het staat de gebruiker dus vrij om, indien gewenst, naast de ingebouwde Cloud SIM ook eigen simkaarten te gebruiken.

Onbeperkt Internet in meer dan 100 landen

Bij de eenmalige aanschaf van het apparaat à € 149,- (excl. BTW) is standaard een 2 GB databundel inbegrepen die in meer dan 100 landen gebruikt kan worden. De klant kan vervolgens met één klik via het touchscreen van de We.Stream additionele databundels van 2, 5 of 10 GB aanschaffen. Alle bundels zijn 30 dagen geldig en kunnen dankzij de ingebouwde Cloud SIM in meer dan 100 landen wereldwijd gebruikt worden. Voor frequente reizigers biedt We.Stream ook een jaar lang wereldwijd onbeperkt internet aan voor een eenmalig bedrag van € 249,-. Alle databundels zijn eenvoudig bij te bestellen via het touchscreen van het apparaat en komen na betaling middels creditcard of PayPal account direct beschikbaar.

“Een Nederlandse gebruiker die veelvuldig reist en een jaar lang iedere maand 2GB aan data verbruikt in bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten betaalt bij We.Stream slechts €398,- eenmalig (aanschaf apparaat à € 149 + een jaar lang onbeperkt internet à € 249). Voor hetzelfde verbruik betaalt een klant bij zijn eigen mobiele provider duizenden euro’s. Wereldreizigers kunnen met We.Stream dus flink besparen op data roaming kosten en zullen het device al binnen één buitenlandse trip terugverdienen”, stelt Ter Hoeve.

Actie nodig om mensen met psychische problemen thuis te laten wonen

0
Actie nodig om mensen met psychische problemen thuis te laten wonen
Actie nodig om mensen met psychische problemen thuis te laten wonen

Uit een verkenning van APE, advies en onderzoeksbureau, blijkt dat de gemeenten de komende jaren grote investeringen te wachten staan als gevolg van de ambulantisering van de ggz. Ruim 35.000 mensen met een psychische aandoening die nu beschermd wonen of op de wachtlijst staan gaan zo zelfstandig mogelijk wonen in de wijk. De traditionele vormen van opvang en beschermd wonen worden afgebouwd. Er zijn 10.000 extra (kleine) woningen nodig. Al deze toekomstige huurders hebben begeleiding nodig en moeten kunnen meedoen in de maatschappij. De kosten die gemoeid zijn met die operatie komen vooral bij gemeenten. Baten komen vooral terecht bij zorgverzekeraars die minder ggz bedden hoeven te financieren.

 De VNG commissie ‘Toekomst Beschermd Wonen’ (commissie Dannenberg) adviseert om beschermd wonen en maatschappelijke opvang om te vormen naar zoveel mogelijk zelfstandig wonen met de noodzakelijke bescherming en ondersteuning.

Het economisch onderzoekbureau APE voerde in opdracht van de brancheverenigingen Federatie Opvang, RIBW Alliantie en GGZ Nederland een verkenning uit naar de investeringsopgave die nodig is voor het realiseren van ‘een beschermd thuis’. Met deze verkenning willen de brancheverenigingen duidelijk maken welke typen kosten te verwachten zijn om mensen met een psychische aandoening zelfstandig in de wijk te laten wonen.

Uit de verkenning blijkt dat investeringen in passende huisvesting, langdurige begeleiding, hulp bij het vinden van werk en dagbesteding en de inzet van ervaringsdeskundigen aanvankelijk hogere kosten met zich meebrengen. In gemeenten is op dit moment nog onvoldoende sprake van een infrastructuur die een ‘beschermd thuis’ mogelijk maakt. Van de kosten voor deze doelgroep komt circa 90% voor rekening van gemeenten (Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Participatiewet) en circa 10% voor rekening van de zorgverzekeraars. Na verloop van een aantal jaren is te verwachten dat de kosten voor intramurale woonvormen, behandeling in de ggz, individuele begeleiding aan huis zullen afnemen door de inzet van flexibel op en af te schalen ondersteuning en zorg aan huis. Inzet van ervaringsdeskundigen is daarvan een voorbeeld. Op langere termijn zou naar schatting ca. € 18.000 per ervaringsdeskundige netto bespaard kunnen worden. De besparing wordt gerealiseerd door doorstroom van Beschermd Wonen naar zelfstandig wonen met begeleiding en door doorstroom naar werk.

De branches roepen het kabinet op om samen met gemeenten en verzekeraars meerjarige afspraken  te maken over investeringen op het gebied van onder meer passende huisvesting, ambulante zorg en ondersteuning, inzet van ervaringsdeskundigen, schuldhulp, inkomen en werk en borging van kwaliteit. Regionale cijfers over kosten en baten moeten verzameld gaan worden om een uitvoeringsplan te kunnen maken. Een reële verdeling van kosten tussen financiers is noodzakelijk om mensen vaker zelfstandig thuis te laten wonen. Hiervoor zijn afspraken nodig voor de komende 10 jaar tussen Rijk, gemeenten en zorgverzekeraars. Voor de initiële  investeringsopgave verdienen gemeenten steun vanuit de begrotingen van de relevante ministeries: Wonen en Bouwen, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en werkgelegenheid, Justitie en Veiligheid.

Humanistische Partij doet mee aan gemeenteraadsverkiezingen

0
Humanistische Partij doet mee aan gemeenteraadsverkiezingen
Humanistische Partij doet mee aan gemeenteraadsverkiezingen

Humanistische Partij Nederland in actie

De Humanistische Partij Nederland wil een moderne economische samenleving

BUNNIK, 20171205 — De Humanistische Partij Nederland gaat meedoen met de verkiezingen van de Gemeenteraden in Nederland. De Humanistische Partij – georganiseerd in de Humanistische Beweging is geinspireerd op het manifest van Raoul Martinez ‘Hoe vrij zijn wij?’,  en de aanbevelingen die hij in dat boek verwoordt.

In een moderne wereld zoals Nederland is behoren geen economische en machtsverhoudingen te zijn die nog stammen uit de middeleeuwen. Ook het denken van politici ambtenaren en beleidsmakers stamt allemaal nog uit de middeleeuwen en regententijd. Daar moeten we vanaf! Wij willen slimme investeringen in zorg, eerlijke verdeling van de economie.beter onderwijs. Basisinkomen van 1500 euro per maand netto voor mensen met een uitkering.

Het NIBUD heeft berekend dat de jaarlijkse kosten van de schuldenproblematiek 11 miljard euro bedragen. Er is dus bij alle partijen een groot belang om problematische schulden te voorkomen.

Van de 7 miljoen huishoudens in Nederland moeten er 221.000 langer dan vier jaar rondkomen van een inkomen onder de armoedegrens. Dit aantal is in 2015 toegenomen. Daarnaast lopen 626.000 huishoudens een risico op armoede. Dat blijkt uit cijfers die het CBS op 8 februari 2017 publiceerde.

Het hebben van problematische schulden is geen monopolie van huishoudens met een laag inkomen. Uit onderzoek van het Panteia blijkt dat 30% van de Nederlandse huishoudens te kampen heeft met betalingsachterstanden.

Als mensen geconfronteerd worden met een scheiding of ontslag kunnen ook mensen met een midden of een hoger inkomen te maken krijgen met problematische schulden. Dat laat onverlet dat een groot deel van de mensen dat zich meldt bij de schuldhulpverlening moet rondkomen van een minimuminkomen. Sinds 2011 is het percentage ontvangers van schuldhulpverlening met een inkomen tot modaal gestegen van 74% tot 87%.

Uit de minima-effect rapportage gemeente Den Haag 2015 van het NIBUD blijkt dat diverse typen huishoudens domweg onvoldoende inkomen hebben om rond te komen. In Den Haag komt een paar op het minimum (zonder kinderen), na gebruik te maken van de gemeentelijke financiële ondersteuning, € 66,- per maand tekort. Een paar op het minimum, met twee kinderen van 3 en 5, komt € 60 tekort. Een paar op het minimum, met kinderen van 12 en 14 jaar, komt zelfs € 174 per maand te kort om alle uitgaven te doen die het NIBUD als norm hanteert. Het hoogste tekort is een paar met een inkomen van 120% van het minimum met twee kinderen van 12 en 14. Zo’n huishouden komt € 183,- tekort.

In verschillende verdragen is terug te zien dat armoede en mensenrechten met elkaar zijn verbonden. In artikel 11 van het Internationale verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten (IVESCR) staat dat iedereen recht heeft op een behoorlijke levensstandaard. Ook heeft iedereen recht op bescherming tegen armoede en sociale uitsluiting. Dit is vastgelegd in artikel 30 van het Europees Sociaal Handvest (ESH). Volgens dit artikel moeten landen ervoor zorgen dat mensen in een situatie van sociale uitsluiting of armoede, toegang hebben tot werk, woning, onderwijs, cultuur en sociale en medische bijstand. Dit geldt ook voor mensen die risico lopen op armoede en sociale uitsluiting.

Armoede is dus niet alleen een tekort aan geld. In armoede leven kan slecht zijn voor de gezondheid. Mensen met een laag inkomen hebben vaker problemen met hun gezondheid. Maar ook andersom: mensen met gezondheidsproblemen hebben een groter risico om in armoede terecht te komen.

Inwoners van Overvecht maken de hoogste zorgkosten van Nederland: 2571 euro per persoon per jaar. Dat is 25 procent meer dan mensen van dezelfde leeftijd in de rest van Nederland.

Niet alleen gemeten over alle drie de jaren, maar ook in 2013 is Overvecht het gebied met relatief de hoogste zorgkosten. Mensen hebben er relatief vaak last van chronische ziektes, zoals diabetes en COPD, en psychische aandoeningen.

Raadslid Bouchra Dibi is al tien jaar lang welzijnswerker. Armoede en sociale problemen zijn belangrijke oorzaken van de slechte gezondheid van de inwoners van Overvecht. Die leiden ertoe dat mensen er een ongezonde levensstijl op na houden.

“Mensen zijn vooral bezig met overleven”, zegt Dibi. “Hoe los ik mijn schulden op? Hoe zorg ik dat mijn verslaafde zoon hulp krijgt, of hulp bij depressie? De gezondheid komt dan onderaan,” zegt ze tegen RTL. Achterstandswijken hebben de meeste zorgkosten, samenhangend met armoede en schulden problemen.

De Humanistische Partij Nederland wil.

Versteviging van het Midden en Kleinbedrijf en zelfstandigen zonder personeel, middels subsidies en startersleningen en garanties. Dit levert banen op die we nodig hebben. Een invesering jaarlijks van 10 miljard voor de kleine ondernemers en lokale initiatieven.

Geen gijzelingen meer van mensen die hun verkeersboetes niet kunnen betalen.    Dit levert een besparing op van 1 miljard aan kosten voor de belastingbetaler.

Investering van 20 miljard in ontwikkelingshulp jaarlijks. Dit levert de belastingbetaler jaarlijks een besparing op van 50 miljard aan opvangkosten van economisch vluchtelingen

Investering van 1 miljard aan opsporing van belastingontduiking van de 200.000 rijkste Nederlanders hetgeen een besparing van 10 miljard per jaar betekent voor de normale belastingbetaler.

Afschaffing van de subsidie op hypotheken, de woningaftrek, hetgeen een jaarlijkse besparting oplevert van 11 miljard voor de normale belastingbetaler. Bijkomend voordeel is dat de prijzen van de woningen betaalbaar worden voor starters.

Investering van 1 miljard per jaar aan schuldenpreventie en afschaffing van incasso wetgeving.  De opbrengst voor de belastingbetaler wordt dan 11 miljard per jaar. Er wordt dan bespaart op de kosten van nazorg schulden, huisuitzettingen, per jaar 10.000 en 19.000 vonissen van de kantonrechter.

Vereenvoudiging van de bureaucratische voorschriften en  afschaffing van de ijzeren driehoek die de belastingbetaler jaarlijks  90 miljard kosten, Dit kan worden teruggebarcht naar een de zodat de opbrengt voor de normale belastingbetaler neerkomt op 60 miljard.

Armoede levert stress op. Stress maakt dat mensen een beroep doen op de zorg. Achterstandswijken hebben de grootste zorgkosten, Als we armoede goed bestrijden levert dat de normale premiebetaler een besparing op van 46 miljard per jaar aan zorgkosten.

Daardoor kan er exyra worden geinvesteerd in:

Zorg en thuiszorg       10 miljard

Onderwijs                  10 miljard

Politie                         10 miljard

Defensie                      10 miljard

Sociale cohesie          10 miljard

Sociale woningbouw       10 miljard

Cultuur                         10 miljard

Basisinkomen            10 miljard

Midden en Kleinbedrijf    10 miljard

Informatie voor mensen die lid willen worden  op website http://www.humaanlokaal.be  en http://www.humanistische-partij-nederland.nl    aanmelden via de site http://www.webshop-humanistische-services.nl

VEH: afschaffen wet Hillen overhaast en onfatsoenlijk

0
VEH: afschaffen wet Hillen overhaast en onfatsoenlijk
VEH: afschaffen wet Hillen overhaast en onfatsoenlijk

VEH: afschaffen wet Hillen overhaast en onfatsoenlijk

Amersfoort, 31 oktober 2017 – Huiseigenaren vinden het regeringsvoornemen om de wet Hillen af te schaffen overhaast, onfatsoenlijk en een straf voor goed gedrag. Veel mensen zien het als een bewijs van een onbetrouwbare overheid. Vereniging Eigen Huis roept Kamerleden in een brief op om wet Hillen te behouden.

Vereniging Eigen Huis pleit er voor om de effecten van een belastingwijziging in een bredere context te beschouwen, in relatie tot pensioenen en zorg. Dat kan bij een debat over de fiscale behandeling van de eigen woning, dat voor 2020 op de agenda staat.

Peiling onder huiseigenaren

Vereniging Eigen Huis heeft een representatieve peiling gehouden onder 1.723 van haar 750.000 leden. Hieruit blijkt dat 70% negatief staat tegenover het afschaffen van de wet Hillen. De hoogte van het inkomen, leeftijd en stemgedrag maakt daarbij nauwelijks een verschil. Deze ingreep wordt gezien als aantoonbaar onbetrouwbaar overheidsgedrag en maakt mensen ronduit boos:

“Dit is kiezersbedrog, eerst stimuleert de regering aflossen en vervolgens wordt degene die braaf aflost, en met name de ouderen met een (bijna) afgeloste woning gepakt.”

“De burger wordt continu door de overheid misleid. Eerst wordt er op aangedrongen om hypotheken zo snel mogelijk af te lossen. En nu worden de goedgelovige burgers door die zelfde overheid op een schandalige manier geplukt.”

“Aflosboete is schandelijk. Met mijn hypotheekplanning altijd rekening gehouden met het niet meer betalen van EW forfait (wet Hillen).”

Onjuiste voorstelling

Het nieuwe kabinet gebruikt een aantal onjuiste of onterechte argumenten om de wet Hillen per 2019 af te bouwen.

-De veronderstelling dat huiseigenaren hun hypotheek toch al verplicht aflossen is onjuist. Dit geldt alleen voor nieuwe hypotheken die vanaf 2013 zijn afgesloten. Op dit moment is nog 55% van de totale hypotheekschuld tot het einde van het contract aflossingsvrij. Veel van deze huiseigenaren zullen niet meer gestimuleerd worden om hun hypotheek versneld af te lossen, voor sommigen zal het zelfs een rem zijn om dat te doen.

-Met name ouderen met een beperkt pensioen krijgen er vanaf 2019 door toenemende lastenverzwaring een groeiend financieel probleem bij. Dit staat haaks op het beleid om mensen in staat te stellen langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

-Het CPB en NIBUD schetsen ten onrechte een bescheiden nadelig effect van de maatregel. Maar zij kijken alleen naar de effecten in de kabinetsperiode van 4 jaar, waarbinnen de afschaffing dan nog maar 2 jaar meeloopt. Daarna loopt de lastenverzwaring gedurende 28 jaar verder op tot 1 miljard euro per jaar.

-Het is tegenstrijdig dat huiseigenaren worden aangemoedigd om af te lossen, terwijl een fiscaal voordeel voor dit goede gedrag verandert in een belastingheffing.


Wet Hillen

Sinds 2005 bepaalt de wet Hillen dat mensen zonder hypotheekschuld geen belasting betalen over het eigenwoningforfait. In het regeerakkoord is afgesproken dat deze fiscale beloning op het aflossen van de hypotheek vanaf 2019 geleidelijk wordt afgeschaft. Huiseigenaren met een afgeloste hypotheek moeten hierdoor toch weer belasting over de waarde van hun woning gaan betalen.

VEH: Geen loonstijging, dan volgend jaar vaak minder hypotheek

0
VEH: Geen loonstijging, dan volgend jaar vaak minder hypotheek
VEH: Geen loonstijging, dan volgend jaar vaak minder hypotheek

VEH: Geen loonstijging, dan volgend jaar vaak minder hypotheek

Amersfoort, 20 oktober 2017

Huizenzoekers die geen loonstijging verwachten kunnen volgend jaar soms duizenden euro’s minder hypotheek krijgen om een huis te kopen. Dit blijkt uit berekeningen die Vereniging Eigen Huis heeft gemaakt op basis van de Nibud-leennormen 2018 die vandaag door demissionair minister Plasterk aan de Tweede Kamer zijn gestuurd. Mensen die maximaal moeten lenen om een huis te kunnen kopen en geen loonstijging verwachten doen er verstandig aan om te zorgen dat zij nog dit jaar een bindende hypotheekofferte van hun geldverstrekker ontvangen.

Minder hypotheek bij gelijkblijvend inkomen

Huizenkopers kunnen volgend jaar ongeveer hetzelfde lenen als in 2017. Voor een aantal groepen zijn de effecten groter: tweeverdieners met een hoog inkomen gaan er op vooruit en huishoudens zonder loonstijging komen er vaak slechter van af. In de brief van minister Plasterk worden de negatieve effecten van de nieuwe hypotheeknormen bij een gelijkblijvend inkomen niet vermeld.

Volgend jaar daalt ook de maximum hypotheek tot 100% van de woningwaarde. Dit jaar kan nog 101% worden geleend. Enig eigen geld is dus onmisbaar om de overdrachtsbelasting, hypotheekadviseur, taxateur, notaris en de verhuizers mee te betalen

Tweeverdieners

Voor tweeverdieners geldt dat een groter deel van het tweede inkomen vanaf 2016 stapsgewijs wordt meegerekend bij het bepalen van de maximale hypotheek. In 2018 wordt het laagste inkomen voor 70 procent meegeteld, dit jaar was dat nog voor 60 procent. Voor mensen met lagere- en middeninkomens wordt dit voordeel echter (deels) teniet gedaan door de strengere leennormen. Hierdoor kan het maximum hypotheekbedrag volgend jaar toch afnemen.

Rekenvoorbeeld tweeverdieners

Hasnah en Michel zijn op zoek naar een nieuwe woning. Hasnah heeft een bruto jaarinkomen van

€ 32.000 en Michel verdient € 16.000. Bij een hypotheekrente van 2,1% kunnen zij in 2017 maximaal € 224.215 lenen. Op basis van de leennormen voor 2018 daalt hun maximale hypotheekbedrag naar € 213.538. Dat is € 10.677 minder.

Rekenvoorbeeld alleenstaande

Pim is alleenstaand, verdient € 35.000 per jaar en is op zoek naar een huis. Bij een hypotheekrente van 2,1%, kan hij in 2017 een bedrag van € 163.490 lenen. In 2018 is het leenbedrag €155.705. Pim kan volgend jaar dus € 7.785 minder lenen.

 

Inspecties: eerder starten met zorg en (schuld)hulp in vrouwenopvang

0
Inspecties: eerder starten met zorg en (schuld)hulp in vrouwenopvang
Inspecties: eerder starten met zorg en (schuld)hulp in vrouwenopvang

De vijf inspecties van het Toezicht Sociaal Domein/Samenwerkend Toezicht Jeugd onderzochten de veiligheid van vrouwen en kinderen na het verlaten van de vrouwenopvang. Bijna vierduizend kinderen en hun moeders verblijven elk jaar wegens huiselijk geweld en fysieke onveiligheid in de vrouwenopvang. Vrouwen en kinderen die na de opvang naar een andere regio verhuizen lopen het grootste risico om uit beeld te raken en opnieuw in de problemen te komen. Daarom moet (vervolg)hulpverlening worden ingezet voordat moeder en kind de opvang verlaten. Gemeenten en wijkteams spelen daarbij een cruciale rol.

  

In het vandaag gepubliceerde rapport ‘Moeder en kind verlaten vrouwenopvang: (wie) is dat een zorg?’ stellen de inspecties dat continuïteit in zorg van groot belang is voor deze kwetsbare moeders en kinderen, zeker als zij weer zelfstandig gaan wonen. De inspecties vinden het belangrijk dat organisaties en gemeenten ervoor zorgen dat voor de moeders en kinderen de drempel om hulp in te schakelen zo laag mogelijk is, zodat geen vertraging in zorg en ondersteuning optreedt. Zowel waar dit gaat over het verkrijgen van een inkomen als de inzet van (specialistische) hulp.

De vrouwenopvang omarmt de aanbevelingen van de inspecties en wil meewerken aan de uitvoering daarvan.  Het gaat om een sluitende keten vanaf het begin tot aan einde hulpverlening. Voor de vrouwenopvang is daarom een optimale relatie met Veilig Thuis en onder meer de wijkteams van groot belang.  Er is verduidelijking nodig wie de verantwoordelijkheid voor een cliënt op zich neemt en weer overdraagt. Gemeenten kunnen vanuit hun rol organisaties faciliteren en stimuleren om zorg en ondersteuning beter op elkaar aan te laten sluiten. Ook kunnen zij procedures over aanvragen van uitkeringen (bij verhuizing naar een andere gemeente) verbeteren en daarvoor gebruikmaken van SUWI-net en de mogelijkheden van maatwerk rondom uitkeringsverstrekking benutten. Maar ook kunnen gemeenten ervoor zorgen dat er minder vertraging optreedt bij het inzetten van (gespecialiseerde) jeugdhulp, schuldhulp en maatschappelijke ondersteuning.

Jan Laurier, voorzitter van de Federatie Opvang, zegt hierover: “De instellingen voor vrouwenopvang zijn actief om hun kennis op het gebied van de aanpak van huiselijk geweld over te dragen aan organisaties in de wijk, zoals wijkteams, scholen en woningcorporaties. Om veiligheid en continuïteit van zorg te waarborgen nadat een gezin weer in een eigen woning gaat wonen, is het van groot belang dat alle partijen tijdig op de hoogte zijn van risico’s die zich kunnen voordoen bij deze kwetsbare gezinnen.”

  

Helft Nederlanders wil het liefst één betaalmogelijkheid

0
Helft Nederlanders wil het liefst één betaalmogelijkheid
Helft Nederlanders wil het liefst één betaalmogelijkheid

Bijna de helft van alle Nederlanders wil graag universeel op één manier kunnen betalen. Vooral jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud zien voordeel in één wereldwijde betaalmogelijkheid. De populairste betaalpas op vakantie is nog steeds de pinpas, gevolgd door de creditcard. Dat terwijl de creditcard internationaal de meest geaccepteerde betaalmethode is. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau PanelWizard naar het betaalgedrag van Nederlanders, in opdracht van International Card Services (ICS). 

Top betaalergernissen

Maar liefst 85% geeft aan betaalgemak enorm belangrijk te vinden. Ruim driekwart van de Nederlanders stoort zich dan ook als een betaling niet gelijk soepel verloopt. Voor mannen is dit vaker een bron van irritatie dan voor vrouwen. De belangrijkste betaalergernissen zijn:

1. Een winkel of restaurant waar alleen met cash betaald kan worden;2. Een niet werkende pas in het buitenland;3. Het vergeten van de portemonnee;4. Een (online) storing bij de bank;5. Een vergeten pincode.

Jongeren minste cash op zak

Niet alle betalingen worden met de pinpas of creditcard gedaan. In de beurs van de gemiddelde Nederlander is ook € 35,70 aan contant geld te vinden. Jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud hebben met een gemiddeld bedrag van € 24,50 de minste cash op zak en mannen dragen gemiddeld € 7,- meer aan contanten bij zich dan vrouwen. Met de munten en het papiergeld worden vooral de glazenwasser, het rondje aan de bar, de taxirit en de deur-tot-deur collectant betaald.

Creditcard zonder kaart

Consumenten hebben betaalgemak hoog in het vaandel staan, zo blijkt uit het onderzoek. “Wij spelen daarop in, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om contactloos te betalen met de creditcard,” vertelt Nico Lodewijk, Directeur Information Technology en Business Support van ICS. “Daarnaast onderzoeken wij de mogelijkheden om met een creditcard te betalen, zonder dat de plastic card aanwezig is, bijvoorbeeld door authenticatie via de mobiele telefoon met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.” 

Over het onderzoek

ICS is onder andere uitgever van de Mastercard Classic en voerde dit onderzoek uit in het kader van de campagne: yourmastercard.nl. Aan het onderzoek namen 1.022 respondenten deel met een representatieve en reële spreiding naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, gezinssamenstelling, regio en arbeidsparticipatie.

Over International Card Services

International Card Services (ICS) verzorgt als creditcardmaatschappij al ruim 25 jaar de uitgifte en het gebruik van Mastercard en Visa creditcards in Nederland. Met zo’n 3 miljoen creditcards in portefeuille is ICS marktleider in Nederland. ICS bedient zowel consumenten als klanten op de klein- en middelgrote zakelijke markt. De creditcards die ICS uitgeeft zijn het meest geaccepteerd ter wereld; betalen met een ICS creditcard betekent wereldwijd veilig betaalgemak, excellente service en verzekerd zijn als er iets mis gaat.

ICS geeft niet alleen eigen creditcards uit, maar doet dit ook in samenwerking met partners zoals retailers, banken en belangenorganisaties. Zo geeft ICS onder andere de ANWB Creditcard, de Bijenkorf Card en de BMW Visa Card uit. ICS opereert sinds 2010 als 100% dochter van ABN AMRO (Nederland) N.V. en heeft vestigingen in Nederland en Duitsland.

Specialisten vormen 1 loket tegen bedrijfsfraude

0
Specialisten vormen 1 loket tegen bedrijfsfraude
Specialisten vormen 1 loket tegen bedrijfsfraude

Advocaten, bedrijfsrechercheurs en deurwaarders starten fraude.nl

AMSTERDAM/ALMERE/UTRECHT – De bedrijfsrechercheur onderzoekt de fraude. De advocaat regelt de ontslagprocedure. En de deurwaarder zorgt dat het verduisterde geld of de gestolen goederen terugkomen. Voor het eerst in Nederland gaan drie gespecialiseerde disciplines samenwerken om bedrijfsfraude te bestrijden.

Bedrijfsfraude is een veelvoorkomend fenomeen, al haalt alleen het topje van de ijsberg het nieuws. De meeste fraudeurs zijn werknemers van het bedrijf zelf. Steeds vaker zijn het vrouwen en jongvolwassenen. Of de baas zelf. En met zogeheten CEO-fraude door gewiekste criminelen zijn enorme bedragen gemoeid.

Om fraudezaken sneller, efficiënter en daadkrachtiger op te kunnen lossen hebben advocaten- en notarissenkantoor Lexence, Hoffmann bedrijfsrechercheurs en incasso- en deurwaardersbureau GGN gezamenlijk Fraude.nl opgericht.

Complex

Via het webportaal willen de drie een centraal loket bieden voor fraude. ,,Voor veel bedrijven blijkt de aanpak van dit soort zaken toch te ingewikkeld,” legt commercieel directeur Kees van den Heuvel van GGN uit. ,,Naast het onderzoek heb je te maken met arbeidsrecht voor het ontbinden van de arbeidsovereenkomst, met strafrecht als bedrijven aangifte doen en met civielrecht als er iets verhaald kan worden of als er beslag gelegd moet worden. Dat kan heel complex zijn. Daarom hebben bedrijven er behoefte aan dat dit vanuit één hand geregeld wordt.”

Daderprofiel verandert

Bij bedrijfsfraude draait het om zaken als diefstal, verduistering, corruptie, belangenverstrengeling of onrechtmatige concurrentie, maar ook om oplichting, vervalsing van de administratie of andere misdrijven en vormen van bedrog. In de meeste gevallen is het reden voor ontslag, maar een kwart van de daders blijft gewoon in dienst, blijkt uit een onderzoek dat bedrijfsrecherchebureau Hoffman in maart 2017 publiceerde. Het aantal vrouwelijke daders is het afgelopen jaar gestegen van 27 naar 31 procent, het aantal jongvolwassen daders in de afgelopen twee jaar van 6 naar 11 procent. Ook de rechtszaken tegen de directies van woningbouwcorporaties Laurentius en Vestia staan niet op zichzelf. Bij één op de vijf fraudegevallen is de directie of het management zelf de dader, blijkt uit de cijfers. Ook een leermomentje: 97 procent van de fraudeurs blijkt niet gescreend bij hun indiensttreding. Stalen werknemers in de jaren 2013-2015 vooral geld, nu bedrijven minder met contant geld werken worden vooral goederen verduisterd.

CEO fraude

Hoffman constateert verder dat CEO-fraude toeneemt. Hierbij vragen criminelen medewerkers van een bedrijf uit naam van de CEO of een ander directielid om met spoed een geldbedrag over te maken naar een leverancier of andere crediteur. Dat verzoek ziet er zo echt uit, dat medewerkers geen argwaan krijgen. Meestal moet het geld naar een buitenlandse vestiging overgemaakt worden, waarna het snel verdwijnt. Lexence werd al eens ingeschakeld door een internationaal opererend Nederlands familiebedrijf toen een medewerker door een vervalste factuur van een buitenlandse leverancier een half miljoen overmaakte naar Roemenië. Het advocatenkantoor kon binnen 24 uur het geld en het rekeningnummer traceren en de bankrekening laten blokkeren.

Gezamenlijke aanpak

Omdat bedrijven niet op negatieve publiciteit zitten te wachten doen ze nauwelijks aangifte. Omdat bedrijfsfraude voor politie en OM geen prioriteit heeft, komt de afhandeling steeds vaker op het bordje van private onderzoeksbureaus te liggen. Die bezitten soms meer kennis dan de politie en kunnen daardoor doelgerichter te werk gaan. In het nieuwe samenwerkingsverband bundelen de drie partijen hun normaliter gescheiden bedrijfsvoering. Hierdoor valt onderzoek, juridische ondersteuning en asset tracing recovery in een enkel pakket.

Hoffman bedrijfsrecherche voert het onderzoek uit en komt met een advies. Als de fraudeur bekent en er volgt een ontslagprocedure, dan neemt Lexence dat voor haar rekening. De volgende stap is het terugvorderen van gestolen geld of goederen. ,,Die wordt vaak vergeten,” zegt Van den Heuvel. ,,Je kunt wel aangifte doen, maar het vorderen van schade moet je via civielrechtelijke weg doen. Wij kunnen dan als deurwaarder kijken of er iets te halen valt, snel een procedure starten en zo nodig beslag leggen.”

Andere voordelen van de samenwerking zijn dat Hoffman en GGN onder de geheimhoudingsplicht van het advocatenkantoor werken en dat GGN  – onder strikte voorwaarden – toegang heeft tot persoonsgegevens uit het bevolkingsregister die van belang zijn voor de opsporing.

Ook in buitenland

De lange arm van de deurwaarders reikt zelfs tot in het buitenland, omdat GGN samenwerkt binnen een Europees netwerk van deurwaarders. Van den Heuvel geeft een voorbeeld waarbij Hoffman en GGN samen een geval van hypotheekfraude oplosten. ,,Het ging om een fraudezaak van een half miljoen euro, waarbij de dader naar het buitenland was vertrokken,” vertelt hij. ,,Via deskresearch kwamen we erachter dat hij in België zat, waar hij op naam van zijn partner een nieuw bedrijf had opgezet. Hoffman heeft geobserveerd en gesproken met die partner en daarna hebben wij via een Belgische deurwaarder beslag laten leggen op haar bezittingen. Zo hebben we de zaak kunnen oplossen.”

Eerste klanten

Fraude.nl werd begin april gelanceerd tijdens een seminar over de Nederlandse private security-markt. Sindsdien melden zich de eerste klanten. Van den Heuvel: ,,Als je dit als organisatie zelf wilt aanpakken moet je zelf een advocaat, bedrijfsrechercheur en deurwaarder zoeken en drie keer hetzelfde verhaal vertellen. Bij ons hoef je maar één keer je verhaal te doen. Wij willen de complexiteit eruit halen en zeggen: laat het ons oplossen.”

Laatste Berichten